Waarom nog huwen ?


Heel wat huwelijken lopen spaak. ‘Lossere’ vormen van samenleven zijn bovendien ‘in’. Is de mens wel ‘gemaakt’ om zich aan één persoon te binden? Legt de huwelijkstrouw de menselijke vrijheid niet aan banden? Waarom nog een definitief engagement aangaan? En hoe kunnen God en de Kerk de liefde bezegelen? Kortom: is het christelijke huwelijk geen onbereikbaar, naïef ideaal?

In de geschiedeniswetenschap, biologie, psychologie en antropologie vindt Herwig Arts bedenkingen bij de christelijke huwelijksopvattingen. Hij neemt ze au sérieux. Maar in zijn visie is het huwelijk meer dan de som van culturele gewoontes, lichamelijk verlangen of psychologische harmonie. Het kerkelijk huwelijk biedt een kader waarin liefde en haar diepste toekomstverwachtingen tot hun recht komen. Waarom nog huwen? Bezint over trouw, roeping, intimiteit, openheid, creativiteit en spiritualiteit in de liefde.

Indien het christelijke huwelijk niet bestond, zouden we het dan moeten uitvinden? En waarom? Herwig Arts wil niet afbreken, maar wel funderen.

Inhoudstabel

  1. De complexe geschiedenis van het christelijk huwelijk
  2. De seksualiteit: van biologisch gegeven tot menselijke taal
  3. Het huwelijk in het licht van de moderne psychologie
  4. Voorbij de grenzen van de psychologie
  5. Het huwelijk als sacrament
  6. Ouders en hun kinderen: elkaar boetseren en retoucheren
  7. Huwelijkstrouw en persoonlijke vrijheid
© 2002, Davidsfonds

Prijs: € 10